Turbocharger neden arızalanır ?
Turbocharger’ın ömrü aslında araç bakımlarına karşı ne kadar hassas olduğunuzla doğru orantılıdır. Bakımı yapılmış sağlıklı çalışan bir motora sahipseniz turbochargerın ömrü uzun olacaktır. Bu bağlamda turbocharger arızalarını birkaç maddede sıralayabiliriz.
hava filtresi
Turbocharger motorun yanma odasına göndermesi gereken havayı direkt olarak hava filtresinden çekerek yönlendirir. Hava filtresi ne kadar kaliteli olursa turbocharger bir o kadar koruma altına alınmış olur.
Hava filtresinde gelecek en küçük parça 200.000 rpm (devir) e ulaşan turbochargerın emme pervanesine zarar vermeye yeterli olacaktır. Turbocharger revizyon işlemlerinden sonra mutlaka hava filtresi kalite bir filtre ile değiştirilmeli, hava filtresi kutusunun temizliği yapılmalıdır. Aksi takdirde filtrenin altında kalan sistem dışında olması gereken materyaller turbochargera zarar vermeye devam edecektir.
Motor yağı ve filtresi
Turbocharger yüksek devirlerde çalışan bir mekanizma olduğundan dolayı soğutma görevini direkt olarak motor yağı sağlar. Motor yağının özelliğini kaybetmesi,dizel motorlarda 850 benzinli motorlarda 1050 derece sıcaklıkğa maruz kalan turbochargerın sağlıklı çalışmasını engeller.
Yine motor yağında sistemin dışında olması gereken materyallar (metal talaşlar) bulunduğunda turbocharger zarar görecek mekanizmaların başında gelir. Yağ filtresi hem motor yağının saflığını hemde yağ basıncını etkilediği için turbochargerın sağlıklı çalışmasında önemli rol oynar.
Aracın Doğru Kullanılması
Aracın ilk çalıştırmada hemen harekete geçirilmesi motor yağının sistemde tam dolaşıma başlamamış olmasına neden olacaktır. Ayrıca yağ gerekli sıcaklığa ve vizkoziteye (akışkanlığa) ulaşmayacaktır. Araca ani gaz vermek, ara gazı vermek ve hareket halinde olmayan araçta devri yükseltmek turbochargera zarar veren hareketlerdir.
Araçta motor yağının ısınması,dolaşıma hazır olması, gerekli akışkanlığa ulaşması kadar soğuması da önemlidir. Araç terk edilmeden önce yaklaşık bir dakika rölantide aracın çalışması önemlidir. Tüm bu işlemler araç kullanıcısının kontrolünde gerçekleşen ve turbochargerın ömrünü belirleyen etkenlerdir.
Diğer Etkenler
Aracın motor parçalarının sağlıklı olması turbochargerın ömrünü direkt olarak etkiler. Yakıt sisteminde ki düzensizlikler, hava- yakıt karışımının orantısız olması mekanizmaya ciddi zararlar verecektir.